Konut Kredisi Alınırken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?

Konut kredisi alım aşamasındasınız ve bir an önce size en uygun faiz oranını sunan bankayı bularak kredinizi almak ve hayalinizdeki eve kavuşmak istiyorsunuz. İşte tam bu noktada sizi bir mola vermeye ve çoğunlukla kredi alanların sıkça yaptıkları hatalara bir göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz. Acaba siz de aynı hataları mı yapıyorsunuz? Sonradan pişman olabileceğiniz hatalar yapmamak için aşağıda saydığımız maddelere bir göz atın.

Uzun Vadeli Ödeme Seçeneklerini Seçmek

Genellikle konut kredisi alırken uzun vadeli ödeme seçeneklerini tercih etmeniz, aylık daha az taksit ödeyeceğinizi düşünmenize neden olabilir. Ancak burada vade uzadıkça ödenecek olan faiz miktarının da artacağını unutmamalısınız. Kredi vadesi ne kadar uzun olursa, faiz olarak bankaya geri ödeyeceğiniz miktar o kadar fazla olur. Bu nedenle olabildiğince az vadeli konut kredisi tercih etmelisiniz.

 

Faiz Haricindeki Maliyetleri Hesaplamamak

Konut kredisi alan herkes genellikle faiz oranlarına dikkat eder ve hesaplamalarını buna göre yapar. Ancak bankadan bankaya göre değişmekle beraber faiz maliyetinin yanı sıra tüketiciden alınan komisyon, dosya masrafı ve ekspertiz ücreti, sigorta primleri gibi maliyetler de söz konusudur. Kimi zaman bu maliyetlerin şişirilerek fazla tahsil edilmesi de mümkündür. Bu nedenle ek maliyetleri hesaplamak ve en önemlisi de kıyaslamak çok önemlidir.

 

Gereksiz Sigorta Yaptırmak

Kredi kullanan tüketiciler tarafından en çok yapılan hatalardan biri de gereksiz sigorta yaptırmaktır. Konut kredisi alırken bankalar kredinizi güvence altına almak için değişik teminatlarda  sigortalar sunar. Ancak konut kredisi alırken tüketici olarak sadece deprem sigortası maliyetini vermekle yükümlüsünüz. Diğer sigorta masraflarının ödenmesi sizin insiyatifindedir.

 

Sözleşmenin Tam Anlaşılmaması

Çoğu zaman bankalar sözleşmelerde farklı maddelerle tüketicilere banka hesabı açmakta, banka kartı vermekte veya farklı hesap işlemleri yapar. Tüketiciler de sözleşmelerini detaylı olarak incelemedikleri için bu işlemlerle başa çıkmak durumunda kalır. Bu tip durumlarla karşılaşmadan önce, sözleşme öncesi bilgi formu isteyerek kredi işlemleriyle alakalı genel bilgileri almanız mümkündür.

 

Kredi Dökümanlarının Saklanmaması

Konut kredisi kullanan tüketicilerin çoğu krediyi aldıktan sonra belgeleri saklamayı gereksiz bulur. Ancak kredi dökümanlarının saklanması daha sonra banka ile yaşanabilecek bir sorun karşısında elinizde belgelerinizin olması anlamına gelmektedir. Aksi durumda bankayla yaşadığınız tatsız bir durum nedeniyle ya da masraflarınızın iadesi için yargıya başvurmanız durumunda bankadan talep edeceğiniz her bir belge için ücret talep edilebilir.

 

Yeterince Araştırma Yapmamak

Konut kredisi alırken çoğu zaman konutun alınacağı inşaat şirketinin yönlendirdiği bankalar önerilir. Ülkemizde 10’dan fazla banka bulunmakta ve her biri faiz oranları ile birbirleriyle rekabet etmektedir. Bu nedenle yeterince araştırma yapmadan konut kredisi alacağınız bankayı seçmemelisiniz.