Bir Yazlık Evin Bakımı Için Gerekli Kurallar Listesi

Bir kişinin ya da ailenin, genellikle şehir dışında ve yaz aylarında dinlenmek için gidip kaldığı ikincil konuta yazlık adı verildiğini biliyoruz. Yazlık bir eve sahip olmak her ne kadar güzel bir nimet olarak kabul edilse de, yazlık evde sürekli ikamet eden birileri olmadığında, onun bakım görüm işlerini uzaktan takip etmek zor olabilir. Bu yüzden yazlık ev alınırken öncelikli olarak bütçemizi o an sarsmayacak gibi görünse de her yıl yapılacak olan bakım ve tadilat masrafları da eklenerek düşünülmeli.

 

Neden Önlem Almak Gerekir?

Yaz aylarının bitiminde, yazlık evinizi kapatıp çıkmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri bilir ve bu konuda önceden tedbirli adımlar atarsanız, ertesi yıl geri dönmek istediğinizde kullanıma hazır bir yazlık eviniz olabilir. Ancak bazen bakım konusunda gözden kaçırılan ufak detaylar bir kış dönemi boyunca beklendiğinde umulmadık problemlere sebep olabilir. Kapatılmamış su vanası veya elektrik sigortaları istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu güvenlik kapsamında elektrik tesisatının kaçak olup olmadığına bakılmalı.

Su tesisatı ve boruları da kontrol edilmeli ki uzun süre bakımsız kalacak olan eve zarar vermeyecek biçimde olmalı. Kışın soğukta kalan su borularının patlaması gibi talihsiz olaylarla karşılaşmamak için özenli olunması gereken hususların başındadır.

 

Yazlık Evin Bakımında Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Yazlık evin içinde, dışında, bahçe duvarlarında, havuzunda, yeşil alanında oluşabilecek hasar tespiti yapılmalı ve önlemler tüm kış kapalı olacağı düşünülerek alınmalıdır. Tabi ki sahip olunan yazlığın bakımında en önemli şey kullanırken özenli ve dikkatli olunmasıdır. Yazlık eviniz şehirden uzak olan bir yerleşim yerinde ise, hırsızlık ve gasp olaylarına karşı tedbirler almak da faydalı olacaktır.

Mevcut durumu kontrol ettikten sonra bozulma ve yıpranma olan yerler tespit edilip tamir edilmeli. Duvar boyaları, kapı ve pencerelerde oluşmuş yıpranmalar tespit edilmeli. İç boya da oluşmuş dökülmelerin boyutları ne durumda olduğu kontrol edilmeli.

Mobilyalarda oluşmuş olabilecek yıpranma ve hasarlara karşı önlemlere karar verilmeli, değiştirilecek veya işe yaramaz eşyalar ayıklanmalı. Dış ihata duvar varsa bunun sağlamlığı veya kış şartlarına dayanıp dayanamayacağı tespit edilmelidir. Bahçede ya da evde bulunan ağaç ve bitkilerin budanması, evden çıkarılması ve çürüyenlerin ayıklaması da önemlidir.

 

Yazlık Evin Bakımını Erken Yaptırmanın Faydası

Aslında yazlık evlerin bakımında izlenecek mantıklı yollardan bir tanesi de, yaz aylarında oluştuğu fark edilen hasarlar ve bozulmaların hemen tamir edilmesidir. Bu kişiyi toplu yaptıracağı bakım masrafından kurtarır ve bir nevi erken teşhisle evde oluşacak zararların büyümesinin önüne geçmenizi de sağlar. Yazlık evin genel bakımını yaptıktan sonra evden ayrıldıktan az bir süre sonra haşerelere karşı ilaçlatmak eve ve eşyalara böcek ve haşerelerden gelecek zararları engelleyebilir. Sonuçta kimse tatil yapmak ve dinlenmek için geldiği yazlık evinde kırık dökük bir ev ya da haşerelerle karşılaşmak istemez.