Araç Kredisi Alırken Hangi Masraflar Sizi Bekliyor?

aşıt satın almak isteyenler genellikle banka kredisi kullanmayı tercih etmektedirler. Birçok banka çok çeşitli taşıt kredisi kampanyaları yapmaktadır. Taşıt kredileri için her bankanın faiz oranları farklılık göstermektedir. Fakat taşıt kredisinde faiz oranı ile birlikte ek masraf gerektiren bazı kalemler yer almaktadır.

Taşıt kredisi ek masrafları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kredi Tahsis Ücreti
  • Banka Sigorta Muamele Vergisi
  • Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu
  • Kredi Hayat Sigortası Primi
  • Kasko ve taşıt kredisi dosya masrafları

Kredi Tahsis Ücreti, kullanılan kredi miktarının binde beşi kadar alınır.

Banka SİGORTA Muamele Vergisi, kredi kullananın aylık kredi faiz tutarının %5’i kadar BSMV denilen Banka Sigorta Muamele Vergisi alınır.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, taşıt kredisi ek masrafları arasında yer almaktadır. KKDF, kredi kullananın aylık kredi faiz tutarının %15’i kadardır. Vade boyunca taksitlere yayılır.

Kredi Hayat sigortası yaptırmak Hazine müsteşarlığı düzenlemelerine göre zorunlu değildir. Yine de çekilen krediyi vefat durumuna karşın güvence altına alabileceği için genelde masraf paketi içinde sunulan bir sigorta türüdür. Hayat sigortası taşıt kredisi miktarına, sağlık durumuna, yaş ve vadeye bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Kasko almak, taşıt kredisi alacaklar için zorunludur.  Kaskolu olarak taşıt kredileri faiz oranları daha düşüktür.

Dosya Masrafı, bankalardan taşıt kredisi alırken komisyon ücretleri ile birlikte ödenebilmektedir. Bunlardan bazıları da hukuki yollara başvurularak geri alınabilmektedir. Bu masraflar da kredi maliyetini artırabilmektedir.

 

Masraflar Nasıl Düşürülebilir?

  • Dosya Masrafı : İade işlemleri için yapabilecekleriniz…

Taşıt kredisi aldıklarında dosya masrafı kesilenler bu masrafları geri almak için bankanın kestiği taşıt kredisi dosya masrafı bedelini gösteren hesap ekstresini bankadan talep etmektedirler. Sonra bankaya taşıt kredisi dosya masrafı iadesi talebini belirten dilekçe göndermektedirler. İmzaladıkları dilekçenin ekine hesap ekstresini iliştirmektedirler. Banka da verilen dilekçeyi hemen işleme alıp, talep edilen iadeyi gerçekleştirdiğinde taşıt kredisi dosya masrafları kredi kullananların banka hesabına geçmektedir. Ödenmediği takdirde bağlı bulunulan İl Valiliği veya İlçe Kaymakamlığı’ndaki Tüketici Hakem Heyeti’ne dilekçe gönderilebilmektedir.

  • Kredi Hayat Sigortası: Bankadan kredi hayat sigortası almak zorunda değilsiniz…

Kredi hayat sigortası zorunlu değildir. Yine kredi borcunun vefat durumunda kapatılmasını  sağlayabilmek için bankalar tarafından kredi alımı içinde önerilen bir üründür. Vefat durumunda geride kalan aile bireylerini borç yükü altında bırakmamak için hayat sigortası tercih edilen de bir üründür. Bu noktada hayat sigortasını bankadan almak zorunda olmadığını bilmeniz önemlidir. Banka haricinde sigorta şirketlerinden de araştırma yaparak, aynı borcu kapsayacak daha uygun fiyatlı bir kredi hayat sigortası alabilirsiniz.